Wat is het verschil tussen WiFi 5 en WiFi 6?

Wifi 5 en wifi 6 zijn beide draadloze netwerktechnologieën die worden gebruikt om apparaten met elkaar te verbinden. Hoewel ze beide draadloos internet bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een van de grootste verschillen is de snelheid. WiFi 5, ook wel 802.11ac genoemd, biedt een maximale snelheid van 1,3 Gbps, wat voldoende is voor de meeste normale internetgebruikers. WiFi 6, ook wel 802.11ax genoemd, biedt een veel hogere maximale snelheid van 9,6 Gbps, wat betekent dat het geschikt is voor zware toepassingen zoals 4K streaming, online gaming en werken in de cloud.

Daarnaast is WiFi 6 beter in staat om met meerdere apparaten tegelijk te communiceren, waardoor het beter geschikt is voor drukke netwerken met veel verbonden apparaten. Dit komt doordat WiFi 6 gebruikmaakt van een technologie genaamd Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), die het signaal beter kan indelen en versturen naar verschillende apparaten.

Een ander verschil is het stroomverbruik. WiFi 6 is efficiënter dan WiFi 5, wat betekent dat apparaten die WiFi 6 ondersteunen minder stroom verbruiken bij het gebruik van het internet. Dit is vooral handig voor apparaten met een klein batterijvermogen, zoals slimme thermostaten en beveiligingscamera’s.

In het kort zijn de belangrijkste verschillen tussen WiFi 5 en WiFi 6 de snelheid, de capaciteit voor het afhandelen van meerdere verbonden apparaten en het stroomverbruik. WiFi 6 is de nieuwste en meest geavanceerde technologie en biedt een snellere en efficiëntere verbinding voor zware internetgebruikers.

Wil jij advies over WiFi of wil je een goed dekkend WiFi netwerk thuis of op kantoor? Neem dan contact met ons op.